Raised Bed Entry Courtyard

Here is my latest study for the Puget Sound residence on Southworth Drive. I have been working on the entry to the house which is tucked out of sight of the entry drive and in need of some definition. My thinking was to add evergreen boxwood and herbs to the existing raised beds to create a more formal year round appearance. The clients can continue to plant and experiment with annuals, vegetables and other herbs within the evergreen frames.

The property has vast amounts of lawn, and while the Northwest climate can keep it lush without much supplemental watering, I have replaced the lawn between the raised beds with gravel. This courtyard is the sunniest spot on the property, and a little more hardscape will help define the space and create the feeling of a warm courtyard on cool days.

The house is inspired by Norwegian farmhouses, with custom railings and eve details. Unfortunately, the heavy gingerbread railings on the decks and balconies obscure the phenomenal Puget Sound views. I propose to replace the railing with a more modern metal post and wire mesh, keeping in harmony with a farmhouse aesthetic while opening up vistas to the water.

 Proposed entry courtyard

Proposed entry courtyard

 Existing entry courtyard

Existing entry courtyard